Ceaiul Ceylon este din Sri Lanka și a fost cunoscut sub numele de Ceylon. Ceaiul este produs fie cu frunze de ceai negru, frunze de ceai verde, fie cu frunze de ceai alb și poate fi consumat fierbinte sau rece. Potrivit fanilor băuturii, beneficiile ceaiului Ceylon pot include o creștere a metabolismului și reducerea riscului de îmbolnăvire. Dar nu toate aceste beneficii au fost dovedite în studiile clinice.

Ceaiul Ceylon poate fi produs cu frunze de ceai verde, frunze de ceai negru sau frunze de ceai alb din planta Camellia sinensis.

Spre deosebire de cele mai multe ceaiuri care au nume bazate pe frunzele din care sunt făcute, ceaiul Ceylon este numit după locul în care sunt cultivate frunzele de ceai. Ceylon a fost odată o colonie britanică care era cel mai mare producător de cafea din lume. Dar când industria de cafea a fost închisă din cauza unei boli a plantelor (cafea-rugină), fermierii de ceai au preluat infrastructura și au început o nouă industrie înfloritoare.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului ceylon

Beneficiile ceaiului Ceylon sunt aceleași beneficii pe care le veți obține din consumul de ceai din alte regiuni, cum ar fi China sau India. Cercetătorii studiază ceaiul verde, ceaiul negru și alte tipuri de ceai de zeci de ani și au asociat consumul de ceai cu rezultate pozitive. De exemplu, ceaiul oferă adesea o creștere a vigilenței mentale. Băutura poate crește și nivelul de energie, ceea ce poate stimula metabolismul.

În plus, atât ceaiul negru, cât și ceaiul verde conțin  polifenoli  incluzând catechinele, flavonoidele și taninurile. Polifenolii sunt substanțe pe bază de plante care pot oferi beneficii pentru sănătate. Cercetătorii au asociat consumul de  flavonoizi  cu rezultate importante în domeniul sănătatii, incluzând un risc scăzut de cancer.

Studiile au asociat consumul de ceai cu un risc scăzut de boli de inimă și scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol. Cu toate acestea, Centrul Național de Sănătate complementară și integrată din SUA spune că dovezile sunt limitate și nu recomandă pentru sau împotriva utilizării ceaiului pentru prevenirea cancerului.

Ceaiul ceylon are cofeină?

Ceaiul Ceylon conține cafeină, dar cantitatea de cafeină din ceașcă va depinde de frunzele folosite pentru producerea ceaiului și de metoda de preparare. De exemplu, pulberile de ceai oferă de obicei mai multă cafeină decât frunzele întregi de ceai. De asemenea, picurarea mai multor ceaiuri vă va oferi o băutură cu mai multă cofeină.

Frunzele utilizate pentru a face ceai Ceylon, de asemenea, se joacă în conținutul de cafeină:

  • Dacă ceaiul Ceylon este făcut cu ceai verde, va avea o cantitate modestă de cafeină. Ceaiul verde tradițional are aproximativ 35 miligrame de cofeină pe cană.
  • Dacă ceaiul Ceylon este făcut cu frunze de ceai negru, acesta va avea mai multă cafeină. Ceaiul negru tradițional conține aproximativ 50 până la 90 miligrame de cofeină pe cană.
  • În cazul în care ceaiul Ceylon este făcut cu frunze de ceai alb, acesta poate avea doar 6 miligrame de cofeină pe cană, dar poate avea mai mult în funcție de tipul pe care îl cumpărați.

Efecte secundare

În ceea ce privește efectele secundare, ceaiul Ceylon nu este diferit de ceaiul fabricat în alte părți ale lumii. Când beți orice băutură cu cofeină, este posibil să aveți unele reacții adverse, mai ales dacă consumați băuturile în cantități mari. Efectele secundare includ dureri de cap, neliniște, tulburări sau probleme de somn după ce beau prea mult ceai. Pentru a le reduce, beți mai puțin ceai sau beți ceai care nu este puternic.