Conducătorii auto care vor fi surprinși circulând pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă, fără anvelope de iarnă la mașină, vor fi sanctionați cu amendă de până la 1800 lei, riscând să rămână și fără certificat de înmatriculare .

Dacă afară sunt condiţii de iarnă, iar cel care circulă cu anvelope de vară şi face accident, va avea surpriza ca să nu fie despăgubit de firmele de asigurări pentru daunele pe casco.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr.5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Dar, după cum spun specialiștii, la temperaturi de sub 7 grade anvelopele de vară sunt mai dure și frânează mai greu. „Cauciucurile de iarnă se folosesc începând de la 7 grade Celsius în jos, chiar dacă afară este asfaltul curat. De la această temperatură, anvelopele de iarnă au aderenţă mai bună decât cele de vară”, a spus pentru ziarulring.ro, Titi Aur de la Școala de condus defensiv și pilotaj.

Sunt acceptate de lege următoarele tipuri de pneuri:
– anvelopele de iarnă care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S şi simbolurile fulg de nea şi creastă montană. Acestea sunt pneuri cu care poţi circula în siguranţă în zone foarte înzăpezite, în condiţii meteo extreme;
-anvelopele all season care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S. Unele cauciucuri, în funcţie de producătorul lor, pot avea inscripţionate, pe lângă aceste iniţiale, şi simboluri pentru soare, picături de ploaie şi noroi.