Retete bucatarie: Fasole cu ciolan afumat

Fasole cu ciolanDe ziua Nationala a Romaniei, mai toti romani pregatesc in bucatarie fasole cu ciolan afumat fiind una dintre cele mai delicioase mancaruri traditionale de 1 Decembrie. Iata mai jos reteta de fasole cu ciolan pe care eu o pregatesc cu aceasta ocazie.

Fasole cu ciolan afumat – Ingrediente:

– 1 ciolan afumat
– 500 g fasole boabe
– 3 cepe
– 2 morcovi
– 50 ml ulei de floarea soarelui
– 1 pahar suc de rosii
– 2 frunze de dafin
– patrunjel verde
– sare
– piper

Fasole cu ciolan afumat – Mod de preparare:

Se pune fasolea in apa cu sare si se tine de seara pana dimineata. Apa trebuie sa fie peste fasole inca odata pentru a nu ramane pe sec.

Se spala fasolea in mai multe ape si se pune la fiert in apa calda. Dupa ce se fierbe aproximativ 10 minute, se varsa apa panandu-se alta apa clocotita. Aceasta operaţiune se repeta de 2-3 ori.

Se adaugă ciolanul spalat bine si se lasa sa fiarba circa doua ore impreuna cu o ceapa taiata in patru si o frunza de dafin.

In timpul in care fierbe fasolea si ciolanul, curatati si spalati morcovii si 2 cepe. Se toaca ceapa marunt, iar morcovii se dau prin razatoare.

Cand este aproape fiarta carnea si fasolea, se desface carnea de pe os, se adauga ceapa tocata si calita impreuna cu morcovii rasi, un pahar de suc de rosii, o frunza de dafin, sare si piper. Se lasa totul sa fiarba pana scade sosul. Patrunjelul tocat marunt se presara pe deasupra dupa ce ai pus fasolea in farfurie.

Fasolea cu ciolan afumat se serveste cu muraturi tradiţionale si o ceasca cu tuica fiarta.

Pofta buna!