Semnificaţia zilei de 9 martie: Mucenicii

MuceniciiÎn fiecare an, pe 9 martie se sărbătoreşte Ziua Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevasta prin care se rememorează uciderea celor 40 de mucenici care trăiau pe vremea împăratului Licinius (începutul secolului al IV- lea e.n.) şi care au fost martirizaţi pentru că au refuzat să renunţe la Creştinism.

Legenda spune că, Agricolae, guvernatorul Armeniei, aflând de credinţa acestor mucenici ce erau soldaţi creştini aflaţi în slujba împăratului roman păgân Licinius, ia silit să se închine idolilor. Aceştia au refuzat şi au fost întemniţaţi timp de opt zile, bătuţi cu pietre şi condamnaţi la moarte prin îngheţare în lacul Sevastiei de la poalele muntelui Ararat. În acea noapte s-au petrecut mari minuni: cei 40 de soldaţi s-au îmbrăţişat şi au început să cânte imnuri de slavă către Dumnezeu, apa lacului s-a încălzit topindu-se gheaţa şi 40 de cununi strălucitoare au pogorat asupra mucenicilor.

Văzând că pedeapsa nu a avut rezultat, inspectorul Lizios a ordonat ca cei 40, încă în viaţă, să fie scoşi din apă  şi să li se zdrobească fluierele picioarelor cu un ciocan. Supravieţuitorii acestei torturi au fost arşi de vii şi rămăşitele au fost  aruncate în lac. După trei zile, Sfinţii s-au arătat episcopului Petre, cerându-i să-i scoată din apă. Creştinii le-au scos şi le-au îngropat cu mare cinste.

Tradiţia creştină spune că bărbaţii trebuie să bea în ziua de mucenici 40 de pahare cu vin, acestea reprezentând sângele vărsat de cei 40 de Sfinţi Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot sa bea cele 40 de pahare cu vin, se spune că e bine ca macar să guste vin în această zi sau să fie stropiţi cu vin, acesta însemnând sânge şi putere de muncă peste an.

În tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin luându-se după tradiţia geto-dacică, cea care spune că au fost 44 de mucenici, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credinţa, că aceşti Sfinţi au fost 44.

În această zi, pentru pomenirea celor 40 de mucenici, creştinii dau de pomană mici colăcei rotunzi sau în formă de 8, care se coc în cuptor, din aluat dospit, se ung cu miere şi se presară cu nucă.