Va creşte preţul poliţei de asiguare RCA în 2013?

Asigurari RCALa sfârşitul anului trecut toată presa anunţa că asigurarea RCA se va scumpi din ianuarie 2013. Brokerii de asigurări spun că acest fapt va fi generat,  pe de o parte, de proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor nr. 14/2011, dar şi de sistemul decontării directe pe RCA, care s-ar putea aplica de la începutul acestui an.

“Aceste preţuri la RCA sunt stabilite de firmele de asigurări pe baza unor rezultate anterioare pe care societatea le-a înregistrat, cifrele incluzand daunele, rezervele de daună, comisioanele de achiziţie etc. Toate cifrele acestea sunt variabile şi, în momentul în care se constată că firma este pe pierdere sau nu înregistrează câştigurile sperate, pentru că toată lumea trebuie să recunoască faptul că, de regulă, asigurările de raspundere civila auto sunt perdante, acest minus trebuie recuperat umblându-se la preţuri”, a declarat George Matei, director Asigurari la ABC Asigurari Reasigurari.

Desigur, există şi opinii potrivit cărora noile norme ce vor fi aplicate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nu vor duce la majorarea preţurilor la RCA.

CSA a precizat că “tarifele de primă pentru asigurările obligatorii RCA sunt stabilite exclusiv de către societăţile de asigurare, în funcţie de rezultatele proprii înregistrate pentru această formă de asigurare şi strategia de vânzări. Referitor la afirmaţiile apărute zilele acestea în presă, conform cărora prima RCA ar putea creşte cu 50% sau chiar mai mult, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor precizează că nu poate interveni asupra cuantumului tarifelor de primă RCA, întrucât acest lucru ar contraveni directivelor europene şi atribuţiilor CSA”.

Eu una cred că nu se va întâmpla acest lucru sau cel puţin va fi o creştere mică deorece nu s-a mişcat nimic în această ţară pentru o putere mai mare de cumpărare. Firmele de asigurări vor şi ele poate să recupereze din pierderi, dar cine va creşte preţul poliţei va avea poate mai mult de pierdut decât de câştigat. Cel puţin asta este părerea mea.

Voi ce credeţi, se vor majora tarifele la asigurările RCA în anul 2013?