Vopsitul ouălor de Paşte

Vopsitul ouălor de Paşte


Vopsitul ouălor de Paşte

Printre multe alte tradiţii de Sărbătorile de Paşte, precum pasca, cozonacul, drobul, friptura de miel etc., cel mai răspândit obicei cu această ocazie este vopsitul ouălor.

oua vopsite

Pentru vopsitul ouălor se folosesc  fie  coloranţi naturali cum ar fi cojile de ceapă, frunze de mesteacăn, flori de soc şi de sovârf etc. folosite din moşi strămoşi şi care sunt ecologice şi nu afecteză sănătatea, fie coloranţi alimentari ce se găsesc într-o mare varietate de culori, dar care nu sunt sănătoşi pentru organismul uman. De câţiva ani eu nu mai folosesc cojile de ceapă alegând aceşti coloranţi alimentari mai mult pentru designul coşului cu ouă.

Această tradiţie cu vopsitul şi încondeierea ouălor de Paşte a ajuns o adevărată artă în România fiind făcută aproape în întregime de femei în Joia Mare. Iată un documentar în acest sens:

Voi ce fel de coloranţi preferaţi  pentru vopsitul ouălor de Paşte, naturali sau alimentari?

Recomandă prietenilor

Părerea ta?