Avocado, fructul minune

Vitaminele şi mineralele din legume, proteinele din carne, grăsimile din ulei, toate se găsesc într-un singur fruct: avocado. Acest fruct este consumat de puţini români, deşi în magazinele noastre se găseşte tot mai mult.

Avocado e foarte hrănitor, conţine antioxidanţi, e bogat în proteine şi fibre. Bogat în potasiu, un mineral care, alături de sodiu, avocado ţine sub control tensiunea arterială. Dacă este consumat des, se pot preveni bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi atacul vascular cerebral.

În acest fruct minune se găseşte acidul oleic, care este una din cele mai sănătoase grasimi prevenind cancerul de sân şi bolile de inimă.

Dieta bogată în avocado este benefică şi pentru ochi deoarece fructul conţine şi luteină, unul din cei peste 600 de carotenoizi (pigmenţi naturali). Această substanţă previne cataracta şi degenerarea maculară, dar se pare că are efecte şi împotriva bolilor de inimă.

Mai mult decât atât, avocado este cea mai bună sursă de betasitosterol, o substanţă recent depistată ca fiind anticancerigenă, benefică pentru prostată şi cu rol în menţinerea nivelului de colesterol în limite normale.

Acest fruct are şi efect hidratant asupra pielii, protejand-o împotriva deshidratării. Cu siguranţă un tratamament pe bază de avocado va face pielea să strălucească de frumuseţe şi sănătate. El are capacitatea de a atenua efectele negative ale ultravioletelor asupra sanatatii pielii.

O ceaşcă de avocado îţi oferă 23% din doza zilnică recomandată de acid folic care protejează inima. Acest fruct este indicat şi gravidelor care au nevoie de acid folic pentru a preveni malformaţiile fătului.