Cotatia petrolului, în scădere pe bursele asiatice

Cotatia petrolului este în scădere pe bursele asiatice, investitorii având îndoieli tot mai mari că OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) are intenția să anunțe o reducere a producției în timpul reuniunii de joi de la Viena.

stiri-cotatia-petrolului

Preţul petrolului ar putea scădea la 60 de dolari pe baril dacă membrii OPEC nu vor conveni reducerea semnificativă a producţiei, la reuniunea de săptămâna viitoare de la Viena, potrivit reprezentanţilor unor fonduri de investiţii, citaţi de Reuters. (sursa)

Doug King, director de investiţii la RCMA Capital spune că „dacă OPEC nu va conveni reducerea livrărilor, preţurile vor scădea în continuare, destul de rapid, posibil la 60 de dolari”.

Se spune că Arabia Saudită,  cel mai mare producător din cadrul OPEC, ar fi de vină pentru cotatia petrolului scăzută deoarece a permis acest lucru pentru a convinge producători mai mici din OPEC să participe la reducerea producţiei.

Se mai zice că „lipsa totală de reacție a Arabiei Saudite a dus la apariţia unor suspiciuni legate nu numai de o înţelegere între Washington si Riyadh pentru atacarea bazei economiilor ruse şi iraniene, ci şi la o posibila încercare a Arabiei Saudite de a lovi în industria americană a petrolului şi gazelor de şist.” (sursa)

Rămâne de văzut dacă, la reuniunea de la Viena, se va lua o decizie favorabilă pentru stoparea scăderii cotatiei țițeiului.