prepelitaCreşterea prepeliţelor este una dintre afacerile deosebite pe care le puteţi demara şi dezvolta cu costuri şi eforturi scăzute, o afacere cu randament net superior altor afaceri.

Creşterea prepeliţelor se poate face ca o activitate de bază, ceea ce presupune un numar mare de prepeliţe ouatoare, crescute în ferme speciale (între 5.000 şi 10.000 de păsări), dar pot fi crescute şi ca ocupaţie anexă, în crescătorii familiale (între 100 şi 500 de păsări), pentru consumul propriu.

Oul de prepeliţă este o adevarată minune. Deşi poate părea greu de crezut, având în vedere dimensiunile mult mai mici ale oului de prepeliţă, acesta conţine de 5 ori mai mult fier, calciu, potasiu, zinc, de 6 ori mai multa viamină B6 şi de 15 ori mai multă vitamină B2, decât oul de gaină.

Oul de prepeliţă este foarte mult folosit în tratamentul naturist al unor boli, unele chiar foarte grave. S-au obţinut rezultate remarcabile în tratarea astmului bronşic, rinitei, conjunctivitei, tusei spastice, urticariei, ulcer gastric şi duodenal, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli ale ficatului şi rinichilor, impotenta sexuala, etc..

Carnea de prepeliţă este de o calitate deosebită, fiind extrem de solicitată în marile restaurante. Aceasta ajunge să se vândă cu 30 lei/kg.

Având în vedere faptul că la numai 40 de zile, prepeliţa ajunge la maturitate şi începe ouatul, şi productivitatea ei, în cazul unor condiţii optime de mediu şi hrană, ajunge la circa 90 %, în cazul unei crescătorii cu 500 de capete, înseamnă o producţie zilnică de 450 de ouă. Costurile de producţie sunt foarte mici, deoarece prepeliţa consumă foarte puţină hrană (25 grame/24 ore dintr-un furaj special care  este în jurul a 2 lei/kg).
Luând în considerare numai valorificarea celor 450 de ouă,  la un preţ de 0,3 lei per bucată, rezultă venituri zilnice de 135 de lei şi un profit zilnic net de circa 110 lei.

Deci, ce parere aveti, este profitabila afacerea cu cresterea prepelitelor?