Despre telefoanele mobile

Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942 când un american (Donald M. Mitchell) a cerut să i se elibereze un brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie şi recepție”. Dispozitivul cântarea 2,5 kg şi transmitea folosind unde scurte având o rază de acţiune limitată.

Primul telefon mobil a fost inventat de Martin Cooper, fost manager de sistem al companiei Motorola. Cooper a făcut primul apel de pe un telefon mobil la 3 aprilie 1973, iar abia în 1983 a fost prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.

De la apariţie şi până astăzi, telefonul mobil a trecut printr-o continuă schimbare, a devenit tot mai mic (greutatea cuprinsă între 100 și 200 grame devine standard) şi de o performanţă crescută.

Tehnologia telefoniei mobile se află în plină evoluție. Aceasta constă atât în creșterea numărului de abonați și de posesori de telefoane, cât și în creșterea numărului de servicii și opțiuni realizabile cu ajutorul telefonului, bazate pe internet și GPS

Introducerea comercială a generației „4G”, este așteptată pentru 2012-2014. Se urmărește ca transmisiile multimedia să fie net superioare, fiind executate în modul numit „streaming media”, prin care informația multimedia va fi transmisă prompt și cu fidelitate.

Telefonul mobil aduce omului foarte multe avantaje, căci este în timp real în contact cu prietenii sau oamenii de afaceri, dar trebuie ştiut că acest dispozitiv aduce şi multe dezavantaje corpului uman.

Undele radio produse de telefoanele mobile dăunează celulelor corpului alterând astfel ADN-ul. Persoanele care folosesc telefoanele mobile, datorită radiaţiilor produse de acestea, au o mare cantitate de ADN afectată.

Conform studiilor s-a arătat că nu întotdeauna celula este capabilă să repare răul făcut de aceste radiaţii si astfel celulele afectate pot duce la apariţia cancerului. De exemplu, un studiu, finanţat de oameni de afaceri din lumea întreaga, a scos la iveala faptul că folosirea pe o perioadă mai mare de 10 ani a telefonului mobil, creşte cu 40% riscul dezvoltării unei tumori în partea creierului unde se ţine telefonul la ureche.

Producătorii de telefoane mobile își avertizează clienții să-și țină aparatele departe de corp, iar experții în sănătate spun că există și alte mijloace de a reduce radiația telefoanelor mobile.

Oare unde se va ajunge cu tehnologia şi cât va afecta această evoluţie sănătăţii umane?