Cred ca v-ati intrebat, cu totii – ma refer la genul de oameni inteligenti si pentru care Las Fierbinti este o marca de blugi sau un typo al cuiva care chiar s-a nascut acolo – de ce nu exista sitcom-uri romanesti? Adica unele de calitate, macar medie, care sa fie amuzante cel putin pe alocuri, la care sa te poti uita macar un episod intreg? Si asta in conditiile in care simtul umorului nu ne lipseste chiar deloc, ca popor, fiind, probabil, singurii din lume care luam la misto si supararile, ca doar facem haz de necaz?

Vreau MobilaEu cred ca motivul principal se reduce la canapele. Ati vazut cum in toate sitcom-urile care au avut succes era prezenta cate o canapea? Parca mi-l si imaginez pe scenograful sef sau pe responsabilul cu decorurile implementand ideea: “Am vazut la reduceri, uite pliantul, ‘canapele 2 locuri extensibile’, luam si noi una d-asta? Ca poate mai filmam pana tarziu, a doua zi devreme, nu strica”. Asta la productiile low-budget. Daca e de unde, atunci este momentul alegerii unei canapele din piele, nu? Sa fie frumos.

Tot pe principiul asta se intreba intr-un show Micutzu’, un baiat care activeaza si in stand-up comedy – apropos de asta, stand-up-ul a prins si inca foarte bine, si la noi – de ce nu se fac in Romania filme de groaza. Si isi raspundea savuros, cautati-l pe internet ca merita.

Vorbind putin serios, spre deosebire de stand-up, pentru sitcom de calitate nu e public. Alt motiv nu poate exista: scenaristi talentati avem, costurile de productie nu sunt foarte ridicate. Nu exista suficient public tinta pentru ca un producator sa investeasca intr-un sitcom de calitate. Atata timp cat poantele nu sunt vulgare, grosiere, sau cat timp hazul nu e starnit de scalambaieli si de grotesc, lumea nu se uita. Daca nu se uita, nu ies bani. Mai vedeti vreo alta explicatie plauzibila?

Articol scris de Blogatu