Regim de slăbire: Dieta Dukan

Pentru a scăpa de kilogramele în plus acumulate în ultima perioadă, puteţi încerca dieta Dukan, care promite pierderea a 10 kilograme în 14 zile. Specialiştii în nutriţie susţin că, spre deosebire de alte cure de slăbit, acest regim reduce riscul de a lua din nou în greutate, dacă regulile dietei sunt urmate întocmai.

Dieta Dukan este compusă din patru etape succesive, fiecare la fel de importantă care trebuie umate cu exactitate absolută:

– Etapa de atac
– Etapa de croazieră
– Etapa de consolidare
– Etapa de stabilizare definitivă

Haideţi să vedem cum trebuie urmată acestă cură de slabire.

Etapa de atac
Doctorul Dukan a numit această primă fază a planului “etapa de atac” deoarece constă în începerea războiului împotriva acelor kilograme care nu vor să dispară. În această fază, timp de 9 zile, se vor consuma doar proteine. Printre alimentele cu un conţinut ridicat de proteine se numără carnea, laptele şi produsele lactate, brânzeturile, ouăle, ciupercile, fasolea, mazărea şi lintea. În prima fază, legumele şi dulciurile de orice natură sunt interzise. În plus, alimentele permise nu trebuie prăjite. Acestea se vor fierbe, prepara la aburi sau pe grătar. În aceste zile este obligatoriu să beţi între 1,5 şi 2 litri de apă pe zi. Dimineaţa se va face o excepţie, fiind recomandat să beţi o cană de lapte cu dou-trei linguri de fulgi de ovăz.

Etapa de croazieră
In perioada de croazieră care durează 5 zile, se alternează zile de regim cu doar proteine cu zile în care se consumă proteine + legume. Morcovul, porumbul, cartofii şi orezul trebuie evitate. De asemenea, sunt interzise şi făinoasele. Specialiştii recomandă recomandă ca legumele să fie introduse treptat în dieta Dukan, câte una la o masă. De asemenea, se va menţine regula ca la micul dejun să nu lipsească laptele cu fulgi de ovăz.

Etapa de consolidare.
Această fază durează 10 zile, fix numărul de kilograme pe care ar fi trebuit să reuşiţi să-l pierdeţi până acum. Nutriţioniştii spun că în această perioadă, organismul are tendinţa de a pune la loc kilogramele pierdute. În primele 3-5 zile se introduc fructele şi cerealele, precum şi trei felii de pâine pe zi. De asemenea, în această fază se recomandă introducerea în dietă a orezului, a porumbului, a mazărei şi a cartofilor. Printre alimentele contraindicate se numără mezelurile, preparatele din carne afumate, conservele şi mâncărurile prăjite. Untul şi alte grăsimi se vor folosi cu moderaţie în prepararea alimentelor. Joia însă va deveni ziua de regim strict proteic. Astfel că în această zi a săptămânii se va renunţa la glucide şi lipide.

Etapa de stabilizare definitivă
Dupa 25 de ani de studii, Doctorul Dukan a determinat că vem nevoie de un plan global de slăbire care asigură nu doar pierderea kilogramelor ci menţinerea greutăţii pentru tot restul vieţii. În aceasta constă etapa definitivă de stabilizare. Această fază presupune o singură regulă care trebuie respectată toată viaţa: o zi pe săptămână, adică joia, va fi una de atac, deci se va ţine un regim proteic. Ultima etapă ne permite să mâncăm dulciuri şi făinoase, dar nu mai mult de o porţie pe săptămână. De asemenea, prăjelile trebuie mâncate cu moderaţii

Pentru obţinerea rezultatelor vizibile într-un timp relativ scurt, nutriţioniştii spun că trebuie să mâncăm trei mese principale şi cinci gustări în fiecare zi. În acelaşi timp, mişcarea nu trebuie să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Astfel, 30 de minute de sport în fiecare zi sunt necesare pentru obţinerea rezultatelor de durată. Decât să folosim ascensorul mai bine mergem pe scări.

Iată ce spune Ioana în 28 septembrie 2012 într-un comentariu postat pe site-ul Oanei Cuzino despre această cură de slăbire:

“Eu ţin dieta Dukan din 9 mai 2012 şi până azi am slăbit 19,8 Kg. Mai am 2 zile din etapa a 2-a şi ajung sigur la “minus 20 Kg”. Dieta aceasta chiar funcţionează. Nu m-am aşteptat să meargă şi să o pot ţine. Am pornit de la 92,8 Kg şi o să ajung peste 2 zile la 72,8 Kg.
Am mai ţinut o dată o dietă cu un medic nutriţionist şi după ce s-a terminat dieta, am pus la loc dublul kg-lor pierdute. Dădusem jos 7 Kg în 4 luni, iar cu Dukan, în 4 luni şi jumătate, am dat jos 20 Kg.”