Semnificaţia Crăciunului

Nasterea DomnuluiSemnificaţia religioasă a Crăciunului este naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pământ să ajute oamenii să devina mai buni, mai îngaduitori, mai credincioşi. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului.

Crăciunul este sărbătorit din secolul al-IV-lea de când Biserica Creştină a hotărât că este necesar să eclipseze sărbătoarea naşterii zeului Soare din tradiţia păgânilor cu un alt eveniment important. De atunci, 25 decembrie a rămas data de naştere a lui Iisus Hristos,deşi se pare că aceasta nu ar fi avut loc la începutul iernii, ci spre sfârşit.

Odată cu trecerea timpului, Sărbătorii Naşterii Domnului i s-au adăugat mai multe obiceiuri precum Moş Crăciun, colindele şi bradul de Crăciun.

Sărbătoarea Crăciunului este cea mai frumoasă si mai iubită sărbătoare de cei mici şi mari, săraci sau bogaţi fiind asociată cu feeria iernii, cu puritatea zăpezii. Copiii aşteaptă cu emoţie şi bucurie sosirea lui Moş Crăciun cu daruri, ei se pregătesc să spună o poezie sau să cânte o colindă.

Un alt moment important aşteptat de întreaga familie este împodobirea bradului de Crăciun cu globuri multicolore, beteală, beculete colorate şi dulciuri.

La sate, sărbătorile de Crăciun sunt şi mai minunate pentru că acolo se respectă tradiţiile străvechi. Căsuţele sunt luminate, prin geamuri licăresc lumânări şi globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunătăţi tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi, colaci, sarmale, cozonaci.

Emoţionante sunt şi colindele care vestesc naşterea lui Iisus cel trimis de Dumnezeu să mântuiasca oamenii de păcate. Copiii merg cu colindul din casă în casă înfruntând nămeţii şi gerul, cântă cu veselie şi primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.