Un nou tip de hack ar putea fura informaţii personale de la Gmail şi alte aplicaţii populare

img_12144241

A fost descoperită o nouă metodă de hacking ce pare să aibă o rată foarte mare de succes într-o varietate de aplicaţii populare Android! Cercetătorii de la Universitatea din Michigan şi de la Universitatea din California, Riverside, au descoperit că şase din şapte aplicaţii populare ar putea fi sparte cu o rata de succes de până la 92 la sută. Aceştia au detaliat într-un document prezentat vineri la USENIX Security Symposium, noul tip de hack pe care ei îl numesc UI state interference attack (UI – utilizator interfaţă). Asta însemnă că hacker-ul poate rula aplicaţia malware în fundal, fără ca utilizatorul să ştie.

Cercetătorii spun noua metodă de hacking ar da posibilitatea unui hacker să fure userul şi parola unui utilizator, să tragă cu ochiul la imaginea de verificare pe o aplicaţie bancară, care permite accesul la informaţii sensibile, cum ar fi numărul de cont bancar, numărul de rutare şi semnătura.

Un utilizator ar fi vulnerabil în cazul în care descarcă o aplicaţie care pare a fi în regulă, dar în realitate este malware. Hackerii ar putea exploata de această vulnerabilitate pentru a observa orice date cu caracter personal introduse de utilizator.

În Android, un punct de intrare la care cercetătorii fac apel este un „canal lateral-memorie partajată” ce ar putea permite hackerilor să detecteze ceea ce se întâmplă în aplicaţia unui utilizator. Cercetătorii spun că această gaură de securitate nu este numai pentru Android, astfel de hack putând fi probabil folosit în iOS şi Windows.

Printre aplicaţiile testate şi găsite vulnerabile se numără Gmail, ebMD, Chase, H&R Block, Amazon, NewEgg şi Hotel.com.